Tips om je huis duurzaam in te richten

Het zijn roerige tijden voor het klimaat. Ons hoge energieverbruik heeft z’n tol geëist en vraagt nu om drastische maatregelen op het gebied van duurzaamheid. We kunnen het verschil maken door wat duurzamer te leven. Bijvoorbeeld door je huis wat duurzamer in te richten. Daarvoor helpen we je hier op weg.

Een duurzaam ingericht huis bestaat uit zoveel mogelijk duurzame materialen. Houd hier rekening mee bij het kiezen van je interieur. Dat kan op twee manieren. Je kunt kiezen voor meubels van natuurlijke, gerecyclede of ‘hightech’ materialen, die het milieu minimaal belasten. Het komt er hierbij op aan goed te weten uit welke materialen je meubilair bestaat en in hoeverre ze het milieu schade berokkenen. Laat je hier goed over informeren tijdens het kopen of koop uitsluitend producten met het juiste keurmerk, bijvoorbeeld het FSC-keurmerk. Kijk ook altijd naar hoe lang het materiaal mee gaat. Materialen met een lange levensduur zijn minder snel aan vervanging toe en zijn dus minder schadelijk voor het milieu.

Kiezen voor tweedehands meubilair is een andere manier om het milieu te sparen. Met tweedehands meubilair kun je tevens een karaktervolle, vintage stijl in je woning creëren, die tegenwoordig zeer geliefd is. Een combinatie van beide manieren is ook mogelijk. Belangrijk is om te kiezen voor tijdloze meubelen, zonder teveel te focussen op trends. Trends zijn vaak maar van korte duur; wat nu in is, is dat volgend jaar niet meer, waardoor je bijna gedwongen wordt de meubels te vervangen.

Isolatie

Een duurzame woning is voorzien van isolatie om zo geen onnodig warmte te verliezen. Een woning isoleren in combinatie met zonnepanelen is een goeie investering. Vooral wanneer je er voor kiest om woning te isoleren met PUR, dit heeft namelijk de hoogste isolatie waarde en PUR isolatie is toepasbaar op spouwmuurisolatie, dakisolatie en vloerisolatie.

Ledverlichting

Ook verlichting is een belangrijk onderdeel van de inrichting. Verlichting is daarnaast ook een belangrijke energieverbruiker. Om hier toch zo zuinig mogelijk mee om te gaan, kun je het beste kiezen voor ledverlichting. Deze verlichting is namelijk een stuk zuiniger dan normale verlichting. Daar staat tegenover dat ledverlichting ook wat duurder is. Maar aangezien ledverlichting zuiniger is, en dus zorgt voor een lagere energierekening, is die duurdere prijs snel terugverdiend.

Zonnepanelen

Ook met zonnepanelen kun je jouw huis enorm duurzaam maken. Je bespaart er bovendien heel veel geld mee. Daarom zijn ze op steeds meer daken te zien. En niet alleen op daken. Er bestaan namelijk ook speciale dunne film zonnepanelen voor veranda’s. Zo’n veranda met zonnepanelen kan ook enorm bijdragen aan een gezond milieu en is bovendien een mooie toevoeging aan je woning.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *